BALKANI
   English   Български
Жела Георгиева

Сръбски книжовен пейзаж


Най-голямото частно сръбско издателство „Народна книга“ – наследник на някогашното едноименно държавно издателство, публикува по едно ново заглавие всеки ден. Наскоро, съвместно с вестник „Политика“, то предприе амбициозен проект – да издава в 50 000 тираж най-четените книги от сръбски автори. Неотдавна в такъв тираж излезе нашумялата книга на Горан Петрович „Магазинчето „Сполука“. Някои изтъкнати сръбски писатели се въздържат засега да се хванат на тази примамка. Те намират сумата за авторски хонорар от 3000 евро твърде скромна за огромния тираж. Те, разбира се, имат и други съображения. Авторите на проекта твърдят, че тяхната цел е книгата да стане по-достъпна, да се стимулира четенето, да се превърне книгата във важен елемент от сръбския обществен живот.
Директорът на издателство „Народна книга“ Миличко Мийович обяснява успеха на издателството с много работа, инициативност, прозорливост и с отличния си екип. „Издателят е посредник между авторите и читателите. Трябва да разбира и едните, и другите. Бих могъл да се занимавам с много по-печеливша дейност, но избрах издателската, защото обичам книгите и хората, които участват в създаването им“ – споделя той.
Преценявайки, че издателствата са изоставили т.нар. капитални издания, Белградската община основа Фонд за стимулиране издаването на универсално значими книги.
Най-новият роман на добре познатия и на българските читатели сръбски писател Милорад Павич е „Уникат“. Авторът на „Хазарски речник“ за пореден път композира своя творба като своеобразна литературна игра – този път като роман делта. Нейният криминално-любовен сюжет се разклонява в сто различни посоки и води читателите до сто различни изхода.Всеки екземпляр на романа има различен край. Всеки читател получава своя лична версия на книгата и ако прояви любопитство към останалите деветдесет и девет, ще трябва да се обърне към интернет, където са публикувани, или да си купи книгата на същия автор „Синята тетрадка“. Тя представлява каталог на всичките сто финала на романа делта „Уникат“ и е своеобразно помагало за разплитане на криминалната загадка.

Навършиха се три години от основаването на Сръбското литературно дружество – асоциация, която обхваща по-голямата част от водещите сръбски писатели. То беше създадено поради недоволство от съществуващите писателски организации с цел да защищава моралните и материалните права на сръбските писатели. В момента дружеството наброява 150 членове. Издава месечното списание „Книжевни магазин“, организира всяка година Международна литературна колония в Чортановци и Белград, както и две ежемесечни литературни трибуни: „Клуб СЛД“ и „Книга плюс“. Сред членовете на дружеството личат имената на писатели като Миодраг Павлович, Предраг Палавестра, Милорад Павич, Светлана Велмар Янкович, Любомир Симович, Михайло Пантич, Светислав Басара, Владислав Баяц, Радослав Петкович, Горан Петрович, Александър Гаталица, Владимир Арсениевич…

В майския си брой списание „Книжевни магазин“ публикува пет стихотворения на Блага Димитрова в превод на поета Велимир Костов. В мартенския брой на същото списание е поместен откъс от книгата „Мисия Лондон“ на Алек Попов в превод от английски език.

На страниците на списание „Книжевни магазин“ тече анкета за петте най-добри книги в сръбската литература на ХХ век. Макар да не е приключила и резултатите да не са обобщени, сред най-често повтарящите се заглавия от прозата са:
„Мостът на Дрина“ на Иво Андрич
„Преселения“ на Милош Църнянски
„Дервишът и смъртта“ на Меша Селимович
„Енциклопедия на мъртвите“ и „Гробница за Борис Давидович“ на Данило Киш
„Хазарски речник“ на Милорад Павич
„Златното руно“ на Борислав Пекич,
а от поетичните –
„Второстепенно небе“, „Кора“, „Седем книги със стихотворения“ на Васко Попа
„Писмо“, „Четири канона“ на Иван Лалич
„При хиперборейците“ на Милош Църнянски

Класация на най-продаваните книги в Сърбия и Черна гора
Тази класация е изготвена въз основа на данните от девет книжарници в Белград и от още шест големи книжарници в други градове на страната.
1. „Девойката с бисерната обеца“ – Трейси Шевалие
2. „Девически лазурно“ – Трейси Шевалие
3. „Сякаш нищо не се е случило“ – Мария Йованович
4. „Уникат“ – Милорад Павич
5. „Танцът на ангела“ – Лиляна Хабянович-Джурович
6. „Прероденият змей“ – Робърт Джордан
7. „Ангели и демони“ – Дан Браун
8. „Мъжът и жената в Черна гора“ – Предраг Томович
9. „Зоран Джинджич в мрежите на мафията“ – Жика Иванович
10. „Мечти по забранения плод“ – Фатима Мерниси
11. „Спътникът Любов“ – Мураками Харуки
12. „Министерство на болката“ – Дубравка Угрешич
13. „Хора на масата“ – Сърджан Валяревич
14. „Пръстът на съдбата“ – Кралица Нур
15. „Жена с грешка“ – Анабела Басало
16. „Писателят отдалече“ – Владан Матиевич
17. „Пред огледалото“ – Вениамин Каверин
18. „Самарканд“ – Малуф Амин
19. „Бели глупотевини“ – Майкъл Мур
20. „Единадесет минути“ – Паоло Куельо Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication