BALKANI
   English   Български
Думи на писателя и издателя Георги Гроздев по повод 40 издание на Балканска библиотека - поетичната книга "Град"


Уважаеми дами и господа,
Ваши превъзходителства,Добре дошли на първата премиера за 2007 година на издателство “Балкани”. С поетичната книга “Град” на Любчо Георгиевски нашето издателство за 40 път протяга ръка, прехвърля мост. От 1991 г. следваме девиза:”Всеки може сам, но по-добре заедно със съседите!” И ето че днес в Балканска Библиотека участва и експремиера на Република Македония и отскоро български гражданин Любчо Георгиевски. Преди да стане външен министър на Албания наш автор беше и Бесник Мустафай, преди да стане председател на македонския парламент проф. Любиша Георгиевски издаде в “Балкани” много търсената есеистична книга “Речник на предразсъдъците”.
Сещам се сега за “Моста на Дрина” от Иво Андрич, първия балкански нобелов лауреат и първи автор в Балканска Библиотека. Той пише, че над всеки мост бди ангел. В днешните времена на основна модернизация на Балканите мостовете имат наистина нужда от ангели- пазители. Само като градим мостове можем да се справим с предизвикателствата на бъдещето. Като загърбваме бъдещето и се вторачваме в миналото съвсем сигурно се самозаключваме във фризера на историята. Осъзнаването на тази истина е дълг преди всичко на балканските духовни елити, доколкото и където ги има.
Мисля, че днес се срещаме с творчеството на един представител именно на духовния балкански елит, чийто слово е надраснало омразата и предразсъдъците, чието слово е в полето на висшите ценности. Много хора, които ценят поезията, ще се интересуват дали поетичната книга “Град” е стойностна, какво ново може да се прочете в нея, с какво изненадва? Много читатели, които ,освен поезията, обичат и България , и Македония ще се интересуват да научат и нещо повече. Затова днес авторът е сред нас.
Премиерата е в театър “Сълза и Смях”, където разбира се случайно в момента се играят “Солунските атентатори” и в ролята на незабравимия Павел Шатев е нашия водещ, поетът, актьорът, директорът на театъра Венцислав Кисьов. Неслучайно обаче групата от македонски актьори се води от Перо (Петър Темелковски), завършил ВИТИЗ в София участвал и като редактор на българския поетичен текст, подготвен за публикуване от Константин Икономов, който е от Благоевград. Надявам се в близко бъдеще да издадем том с публицистика и есеистика от Любчо Георгиевски.
Не бива да пропусна благодарността и към г-н Васе Спасовски, управител на “Аякс 2002”ООД, спомоществовател на изданието.

Любчо Георгиевски със съпругата си Снежана

31.01.2007

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication