BALKANI
   English   Български
Луксозен цветен албум на български език за живота и творчеството на Стефан Гечев


Луксозното издание е дело на приятеля на поета Янис Лиолиос - автор и спомоществовател, издателство “Балкани” и съпругата на поета и преводача Кръстина Гечева. Спомоществовател на албума е и Министерството на културата на България. С интересни текстове участват министър Стефан Данаилов, поетът Любомир Левчев. Михаилис Христидис, /бивш посланик на Гърция в София и сегашен ръководител на дирекция във външното министерство на южната ни съседка/, споделя във вълнуваща изповед мисли за приятеля и човека Стефан Гечев.
Издание със същите илюстрации, но на гръцки език, излезе преди три години. При откриване на новата сграда на гръцкото посолство в София се откри и зала “Стефан Гечев”. В нея се помещава библиотеката на посолството и част от архива на Гечев, както и неговият бюст, дело на скулптура Георги Чапкънов.
Подобен жест е без прецедент в балканските културни контакти. Нещо повече – наскоро бе публикувана “Антология на балканската поезия” с представители от седем страни и на седем балкански езика в отделни издания – Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Румъния, Сърбия и Македония, по идея на Стефан Гечев и посветена на Стефан Гечев. Това е още един безпрецедентен жест този път на неговия гръцки приятел Христос Папуцакис. Луксозният том на албански и гръцки е вече факт, очаква се в близко време българската версия.

Очаквайте в близко време представянето на Албума заедно с четири нови гръцки книги от Балканска Библиотека в превод на Здравка Михайлова съвместно с почитатели на гръцката култура и на творчеството, и делото на незабравимия Стефан Гечев.

“Стефан Гечев, 1911-2000”, Янис Лиолиос, изд. “Балкани”, 2006. Цена – 4 лв. /за да е достъпна и за ученици и студенти/.

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication