BALKANI
   English   Български
За да се уважаваме, трябва да се познаваме! Интервю на Александра Соколовска с Раде Силян, писател и основател на издателство "Матица Македонска", Скопие, Македония

Александра Соколовска: Скоро издателство "Матица Македонска" и клуб "Матица" отбеляза 15 години от своето създаване. Как бихте представили вашето издателство, каква е неговата визия?

Раде Силян: През изминалите години ние издадохме над 1500 заглавия от македонска литература, културни паметници, лексикографски сборници, монографии, значителен е и броят на произведения от световната класика, както и на съвременни автори. Особено внимание посветихме и на писателите от съседните нам страни. Така например, в поредицата "Преводи" публикувахме над 100 заглавия от българската, албанската, сръбската и гръцката литератури, което ще рече, че искаме да бъдем в крачка с онова, което се случва в тези литератури. Бих споменал и няколко проекта, които заслужават особено внимание. Става дума за антологичните издания: "Сръбска антология на 18, 19 и 20 век", чийто съставители са академик Гане Тодоровски и Паскал Гилевски, "Антология на албанската поезия" и не на последно място произведенията от гръцките автори Костас Валетас и Янис Пандис. През последните няколко години издадохме и някои значими български произведения: култовия роман "Под игото" на Иван Вазов, поетичната сбирка на Елисавета Багряна, а неотдавна излезе от печат и известния съвременен роман "Плячка" на Георги Гроздев. Сътрудничеството с литературите на нашите съседи ще продължи и в бъдеще, защото само по този начин можем да предложим на нашите читатели подробна информация за техните художествени ценности, а същевременно и ние да се представим по-добре пред тяхната аудитория.

А.С. Македонската аудитория проявява ли интерес към вашите заглавия? От какво се интересуват младите читатели?

Р.Силян. Мога да кажа, че интересът е голям. Ние, разбира се, обръщаме внимание и на финансовата страна на въпроса, но все пак нашата мисия е културното сближаване със съседните литератури. Стараем се да я реализираме по възможно най-добрия начин, защото не познаваш ли съседите си, все едно да не познаваш света. Затова се стремим да бъдем в крачка с културните процеси у тях.

А.С. Вашето издателство и клуб "Матица" полагат усилия посредством атрактивни прояви да приближат максимално книгата до читателя. Какви са дългосрочните ви планове в това отношение?

Р.Силян: В момента в клуба членуват около 15000 души от Република Македония, а за наше щастие имаме и чуждестранни членове. Връзката между нас, книгата и читателите-купувачи е осъществена по възможно най-добрия начин. За съжаление, бедността е типично явление за този регион, но в последно време у мен се създава впечатлението, че провежданите от нас културни акции започват да се оправдават. Сега вече ни е по-лесно да пласираме новите заглавия посредством различни отстъпки и други примамливи за читателя предложения, които заимстваме от световната практика.

А.С. Вашите презентации винаги предизвикват интерес по време на панаирите на книгата не само в Македония, но и в Белград, София и изобщо в Европа. Какъв опит извличате от подобни прояви и какво означават те за вас като издател?

Р.Силян: Участието ни в панаирите и различните културни прояви в София, Солун, Белград, Тирана, Франкфурт, Истанбул, Москва винаги ни дава нещо ново. Чрез контактите с колегите от развития свят черпим нови знания за маркетинга и издателските програми, установяваме плодотворно сътрудничество с чуждестранни издателства и културни институции. А най-важни за нас са контактите със самите автори. Това е най-прекият път да получиш нещо ново. Важно е не само да почерпим от опита на другите, но и да пласираме нашата книга на техния пазар. Засега в това отношение постиженията ни са по-ограничени, но с упоритост и постоянство ще докажем, че книгата и културата могат да бъдат мост за сближаването на различните общества.

А.С. Освен издател, вие сте и писател. Доволен ли сте от статута на нашите творци и може ли да се живее само от писане?

Р.Силян: От писане в Македония е трудно да се живее. Може би само неколцина избрани прозаици могат да си го позволят. Затова е неизбежна връзката писател-друга дейност. Ние всички търсим други начини за съществувание, а писането ни е своего рода удоволствие. Някои може и да хранят по-романтично отношение към писателския труд, да мислят само за любовта към творчеството, ала конкретната икономическа ситуация, малкият и ограничен пазар ни налагат друг жизнен стереотип. У нас професионален писател трудно би оцелял. Затова почти и не се срещат такива в Македония. А за себе си мога да кажа, че работата ми в издателството, с което съм свързан вече почти 30 години е изключително благодарна, защото чрез нея въплъщавам любовта си към книгата. Изпълнявам благородна задача, пък и съм в течение на реалното състояние на нещата.

А.С. Реалната преценка не ви ли пречи и да творите? Върху какво работите?

Р. Силян: Работя върху две книги. Едната е нова поетична сбирка, а другата, чието излизане предстои в най-скоро време, е с критики и есета и се казва "Македонски писатели и произведения"(б.р. книгата междувременно получи награда за критика и есеистика). В нея представям значимите ни постижения в областта на поезията, прозата, драмата, критиката. Опитвам се да очертая допирните точки на историческите и съвременните постижения в македонската литература. Надявам се, че книгата ще има широка аудитория. Аз не бягам от фактографията, затова тя ще е важна и за онези, които искат да научат нещо повече за авторите и произведенията и мисля, че така ще представя и дългогодишната си работа в издателството и ще задоволя някои мои литературни тежнения.

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication