BALKANI
   English   Български
„Откриването на Балканите” - след премиерата в Бургас, представяне и в София

Тази вечер /2 ноември/ се състоя представянето на сборника с интервюта и есета - nonfiction „Откриването на Балканите”. Домакин на културното събитие бе книжарница „Хеликон-Витоша”. (На 23 октомври проф. Божидар Кунчев представи в „Хеликон-Бургас“ издателската поредица „Балканска библиотека“, сп. „Литературни Балкани“ и nonfiction-а „Откриването на Балканите”).

Изтъкнатият български литературовед Милена Кирова, дошла специално за проявата, запозна публиката със съдържанието на книгата, в която писателят и издателят Георги Гроздев е събрал думи за деветима от най-известните балкански писатели, които са издадени в издателство “Балкани” в различни периоди от време и с повечето от които авторът е общувал в продължение на години.

В обстойния анализ, който проф. Кирова направи, основният акцент падна върху метафората на думата „откриване” в заглавието: веднъж като позиция за актуализиране на сбор от традиционни отношения, които страната ни винаги е имала със своите съседи и втори път като един общ комплекс, който по презумпция съдържа отрицателни качества.

Освен че се четат увлекателно като художествен текст, разказите в „Откриването на Балканите” са обединени от своя нетрадиционен стил – смес между белетристика и документалистика, поясни още Милена Кирова.


/по www.news.bg/

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication