BALKANI
   English   Български
Коментар на разказите от конкурса на "Балкани" и ОББ: Георги Гроздев - "Честито на наградените и добре дошли на курса по творческо писане до следващия конкурс"

Първо, този конкурс може да се нарече масов: има 211 участника на възраст от 10 до 83 години, автори от всички точки на страната и много градове от чужбина.

Второ, присъства голяма група от млади автори от 16 до 25 години, предимно ученици и студенти, които имат сериозно отношение към писането на белетристика и на разкази в частност, търсещи жадно творческа среда за развитие на своите способности и интереси.

Трето, налице е и много голяма група от графомани, които пишат с лекота по интернет и изпращат текстове, които не само че не са редактирани и коригирани правописно, но едва ли са четени втори път от самите автори.

Четвърто, нека с избраните седем разказа не абсолютизираме качествата на техните автори. Вярвам, че им предстои в бъдеще ползотворна професионална еволюция.Защо да забравяме високия критерий на българската и световна литература? Не е възможно да се пише така сякаш преди нас не са създавали разкази и Йовков, и Джек Лондон, и Хемунгей...

Пето, споделям оценките на Георги Мишев и проф. Симеон Янев, изразени писмено като тяхно обобщение за съдържанието на текстовете, изпратени за конкурса и не смятам да се повтарям нито да добавям някои нови интерпретации и детайли каквито имам. Това ще направя в списание “Литературни Балкани”, където ще бъдат публикувани отличените разкази и текстовете на тримата членове на журито.

Нека отбележа, че този конкурс бе предшестван от интернет- конкурс за емигрантски разказ през 2008 г. на издателство “Балкани”, в който имаше над сто участника от целия свят. Сегашният събира двойно повече пишещи. Давам си сметка, че издателство “Балкани” има да направи няколко полезни крачки в бъдеще и да подмогне, според възможностите си, младите български автори от страната и чужбина.

Ето защо:
Първо, отправяме покана към шейсет автори от конкурса за участие в курс по творческо писане, организиран от “Балкани”. Поканата важи и към всички други, които имат желание. Записването започва от 10 ноември на посочените телефони и имейл.
Второ, смятаме да продължим конкурса и през 2010, за което ще има отделна обява.
Трето, каним първите трима отличени да предоставят ръкопис за книга с разкази, ако имат такъв, за евентуално публикуване в “Балкани”. Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication