BALKANI
   English   Български
Новият бр. 17 на списание “Литературни Балкани”


бр. 17 на списание “Литературни Балкани” е със сръбски акцент, защото предоставя една трета от обема си, който е 320 стр, за преводите на едни от най-популярните сръбски хумористи, поети и прозаци като Владо Булатович, Данило Киш, Давид Албахари, Вида Огненович, Филип Давид, Милорад Павич, Михайло Пантич.
Публикувани са резултатите от конкурса за разказ и седемте наградени творби с коментари на членовете на журито Георги Мишев и Симеон Янев.
За първи път могат да се прочетат стихове, писани в Старозагорския затвор от Ганчо Савов. Докато изтърпява политическата си присъда там, той пише на сръбски и словенски, за да не забрави езика на съседите ни.
В клуба на читателите на “Балкани” е доста оживено – Йордан Василев, Йордан Ефтимов, Милена Кирова обсъждат “Достопочтеното шимпанзе” на Георги Марков и Дейвид Филипс. Фиона Сампсън, поетеса и главен редактор на най-старото списание за поезия в света “Поетри Ривю”, Лондон, известният поет, писател и издател от Германия Михаил Крюгер, румънската романистка Дойна Рущ, македонския поет от европейска величина Богомил Гюзел участват с интересни интервюта, взети от Георги Гроздев. Техни книги от престижната библиотечна поредица “Думи и Хора” са рецензирани от Божидар Кунчев.
Немската поезия и проза са представени с преводи на Федя Филкова от Михаел Крюгер, Вулф Кирстен, Ян Рьонерт.
Четвърта корица на списанието дублира корицата на “Достопочетоното шимпанзе”, тъй като книгата е избрана от читателите на “Балкани” и е най-купуваният роман през последните месеци. Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication