BALKANI
   English   Български
"Една българка в чужбина" - Пролет Младенова

Изглеждам напълно нормално.Имам коректен брой крайници.Органите ми са налице и функционират прилично добре.По физически белези спокойно отговарям на определението „Човек”.
Което не пречи на хората от бленувания Запад винаги да се „изненадват” как изглеждат българите.Покъртителната им неосведоменост за нас ги кара да си мислят, че връзката ни с човешкия род е символична.
Развитието ми като „Българка в чужбина” мина през няколко етапа.
Първоначално се чувствах тихо оскърбена.Тихо, защото само преглъщах сълзи и само си казвах:
-Какво да направя?Родих се в държава, която не беше дори в третия свят.Беше в Лагера!Социалистическия лагер.Т.е., никога не е съществувала!
По-късно сълзите отстъпиха на суров, понякога неконтролируем гняв, който използвах, за да се бунтувам и самодоказвам.
В Гърция се присмивах, че цивилизацията им не е мръднала напред от векове.В Италия, когато се отдръпваха от мен, ги нападах, че ме обвиняват в мафиотство-бизнес, който те изобретиха.Даже моите банките ми блокираха картите винаги, когато исках да изтегля пари от банкомат.Обяснението е, че Италия е със висока степен на криминален риск и те не са сигурни, че картата ми не е открадната.И аз ще допусна италианци да ме обвиняват в измама, корупция и т.н.!?
Във Франция си купих къща.Четири спални, огромни кухня, трапезария и кабинет.Три хектара земя.И цялото това пространство се обслужва от една малка дупка в земята, на около 300 метра от къщата.Дупка, която само човек с болна фантазия може да я нарече клозет.
И тези хора хулят стандарта в родината ми, когато цял свят знае, че проблемите им със санитарната хигиена са грандиозни!?
Какво да кажа за Германия, която не лъщи вече така, както преди, носейки източната си сестра на гърба си...
Но сега живея в мир със всички чужденци.За мен няма „Аз и Те”.
Когато дълбоко осъзнах, че никъде не е идеално, че навсякъде хората са просто хора, а не ТЕ.
Когато осъзнах, че ТЕ имат напълно човешки проблеми като мен, аз намерих приятели.Но не „приятели”, които искат да им нося куфарите или мия къщите.Истински приятели от цял свят.И аз ги обичам.
Обичам ги, защото измих от съзнанието си комплекса, че факторът националност създава международно класово общество.
Щастлива съм, че убих извратената ми грандомания да се считам жертва на нашата история.Защото навсякъде хората са жертви на ТЯХНОТО историческо развитие.
Ярък пример за това са англичаните и американците*.
Залисани в идеята, че са „господари” на света, те харчат много енергия да си го докажат.А ние харчим същата енергия, за да им повярваме.Без да разберем, че ние, както и те сме с промити мозъци.Промивка от фалшиви идеали и извратени политически системи.Ние не вярваме на нашата система, но вярваме в чуждата.Те пък не вярват в нея, защото е също така пропагандна, както нашата.
Но всички ние заедно не вярваме само на думи.Защото всяка вечер, след работа в България, в Англия, в Русия...навсякъде по света се включваме със здрав щепсел в още по-здравия контакт на пропагандната машина, наречена телевизор, радио, вестник, политика....И с умиление слушаме, как ние сме по-добрите, или те са по-лошите.
Сигурна съм, че всеки се е сблъсквал с групи или единици от пияни и нагли англичани.Обикновенно, вън от Острова те са грозно шумни, пияни и противно на мнението ни за тях-абсолютно невъзпитани.Обратно е поведението им в Англия.Кротки, тихи.Вървят по улиците, сякаш не съществуват.Животът им е строго, много строго регулиран и контролиран.Свободата на взаимоотношенията, които имаме в България, в Англия са мит, или просто мечта.Съседи живеят заедно в една кооперация и не се познават!Колеги след края на работния ден забравят един за друг до следващия работен ден!Родители и отраснали деца си определят ден и час за посещение, като за свиждане!Учители нямат право да остават насаме с ученик от противоположния пол, за да не бъдат обвинени в сексуален тормоз!Всеки един е затворен в собственото си пространство, където е защитен.Защото, ако излезе навън, може и да престъпи някакво правило и наказанието е строго. Магазините им са пълни с химикали и пластмасови зеленчуци.И когато найлонът е с по-нисък процент, производителите го определят като „Органичен продукт” и потребителите плащат тройно по-висока цена, заблуждавайки се, че си осигуряват здравословен живот.
Болниците им се задъхват от бактерии, въпреки неистовата чистота, която подържат.Нашите болници са повече от мизерни, в сравнени с техните, но числото на умрелите у нас в резултат на болнична зараза е равно на нищо.
И къде е истината?Англичани мигрират навсякъде по света, за да спасят себе си от задушаващата ги система, а българи се стремят към Англия за по-подреден живот.
И всички те, англичани и българи, емигрирайки попадат пак в мизерия, просто по-различна от познатата им.В Англия ние българите работим нископлатена, неблагодатна работа и живеем на ръба на оцеляването, само и само да изпратим някоя лира на семейството си.Но сме щастливи, че сме в подреден свят, а не в нашия си хаос.Те, англичаните живеят като царе в България, благодарение на валутния курс и се радват на изобилие от наистина органични, при това евтини за тях продукти.Но се шокират от мръсотията и разпиляността ни.
Повечето английските семейства, преселващи се в България са представители на по-ниските слоеве на средната класа в Англия.Колкото и да е трудно да повярваме, те наистина са бедни в родината си.При пенсия 350 лири на Острова хората могат само да се молят за оцеляване.В България те са сред елита...
И обратната ситуация-нашите висококвалифицирани медицински сестри работят като санитарки в здравни заведения и домове за възрастни хора!
А колкото до вандалщината и хулиганството.
Когато ние извършим нарушение, прощаваме.
А когато същото нарушение е извършено от чужденец-имигрант, говорим за престъпна нация...
А всъщност, всички имаме физическите и духовни белези, достатъчни да се наречем хора.
Само трябва да ги видим!
И тогава можем да говорим.
До вчера в съседните ни къщи живяха само наши сънародници.Сега там живеят англичани, гермаци, холандци.И ние трябва да се третираме като съседи.Защото както премахнахме физическите граници между държавите, така трябва да разрушим и мислените стени между хората.
Темата е богата на съдържание и има продължение.

*Моля да разберете, че говоря за обикновените хора, а не за политическия или икономически елит на всяка държава!

- - -

Име:Пролет Борилова Младенова
Дата на раждане:28.02.1962г.
Образование:
Софийска музикална гимназия;
Българска държавна консерватория - специалност виола
Югозападен университет "Н.Рилски"-право(недипломирана)
Трудов стаж:
Държавни филхармонии из страната;
Sels manager-ING Пенсионен фонд;
Инструктор по обучение-AFL-CIO

Давам Ви съвсем оскъдни детайли, но все пак не кандидатствам за работа:)
По-важното за мен е, че животът ми протече в два свята-български и небългарски.Пълна съм с информация за много неща.Ама наистина много.Толкова много, че не мога да ги осъзная, анализирам, използвам и т.н.И всичко, което научих не ме направи по-богата, а по-объркана.

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication