BALKANI
   English   Български
Нова книга: Норман Маня, "Завръщането на хулигана"


„На връщане от пътуванията ми в съветския блок, постоянно ме питаха за „горещите” ръкописи на дисидентите. Литературата – а Норман Маня е именно писател – изобщо не беше търсена. Не познавам друг автор, който да заслужава повече да бъде публикуван и познат на Запад.”
Хайнрих Бьол

„Чел съм Норман Маня на английски, на френски и на испански. Имах щастието да се запозная и лично с него. Смятам го за отличен разказвач и романист, автентичен модерен дух, представителен за новата литература, която се формира от двете страни на Атлантика, американската и европейската. Невъзможно е да забравим, че Маня е бил преследван и мразен в родната си Румъния от цензорите на бюрократичната диктатура, която е владяла тази страна, под маската на „социализма”. Норман Маня е запазвал винаги пълна независимост на изкуството пред политиката, моралното му поведение е било изключително. Колкото и достойни за уважение и възхита да са били обаче поведението и гражданските му мнения, съществен остава фактът, че Маня е артист, истински писател.”
Октавио Пас

„Книжовната му задълбоченост, интелектуалната изтънченост и любовта му към всеобхватност, спокойната мъдрост, дори и удоволствието от всекидневните житейски радости, и капацитетът му да ги вкусва – всичко това не са непременно най-добрите оръжия срещу институционализираното престъпление. Да живееш под натиск осигурява онази извънмерна последователност, която прави живота и творчеството му толкова отчетливо разтърсващи... Не борбата на един герой, а на уязвимия, борбата на слабия и не-героичния, за да се задържи, да устои срещу всички препятствия, да се противопостави на деградацията, да се противопостави на онова, което Норман Маня нарича „излизането от релсите на самата човещина” – нито едно морално усилие не е по-изумително.”
Филип Рот


Румънска. Първо издание.
Превод Румяна Л. Станчева
Формат: 130/200, 472 стр.
ISBN 978-619-166-011-7

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication