BALKANI
   English   Български
Среща с Деян Енев в курса по творческо писане на изд. "Балкани"

Писателското майсторство през погледа на писателя◊ СЪБИТИЕТО

Курсът по творческо писане на издателство “Балкани”
и
Магистърският курс по творческо писане към катедра “Българска литература”

организират среща с писателя Деян Енев

На 8 юни, вторник, от 18,15 часа
в Софийския университет “Свети Климент Охридски”

(Предварително събиране на участниците в 18.00 ч. пред Университетска библиотека)


◊ ПОВЕЧЕ

Курсът по творческо писане на издателство “Балкани”, воден от писателя и издателя Георги Гроздев, започна през 2009 след Конкурса за кратък разказ. Записването на нова група от даровити млади автори от страната и чужбина продължава през цялата година.

Участниците

Деян Енев е роден през 1960 г. в София. Завършил е английска гимназия в София и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Женен, с две деца. Работил е като бояджия в Киноцентъра, нощен санитар, пресовчик във военен завод, учител, текстописец в рекламна агенция и журналист. Издал е шест сборника с разкази: "Четиво за нощен влак" (1987), "Конско евангелие" (1992), "Ловец на хора" (1994) - Годишната награда за белетристика на ИК "Христо Ботев", преведена в Норвегия (1997), "Клането на петела" (1997), "Ези-тура" (2000) - Националната награда за българска художествена литература "Хр. Г. Данов" и Годишната литературна награда на СБП, "Господи, помилуй" (2004) - Голямата награда за нова българска проза "Хеликон", "Всички на носа на гемията" (2007; 2009), "Хора на перото" (2009), "Градче на име Мендосино" (2009), "7 коледни разказа" (2009) и "Народ от исихасти" (2010).

Темата

Повод за срещата е “Писателското майсторство”, която включва въпроси за личността на писателя, отношението му към думите, диалога, конфликта, образите, редакцията и преработката на текста. Както и още толкова други тайни и подробности, включително и оцеляването на младите автори в съвременната културна конюнктура.

Не на последно място изисква познаването на литературния канон и на съвременните творци. Деян Енев очаква питанията на младите на живо и по интернет на адрес: bg_balkani@abv.bg


◊ ОЩЕ

Разговорите с поканените автори се документират и публикуват в сп. “Литературни Балкани” и www.balkani.eu


• Очаквайте скоро условията за Новия конкурс за кратък разказ на издателство “Балкани”.

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication