BALKANI
   English   Български
Синият октопод, или думи за Диан Киров от Георги ГроздевНе бяхме се виждали от 2010 г., припомни ми той, макар че от време на време пращаше текстове по мейла почти като бутилки със съобщения, пуснати от острова на някой корабокрушенец, дето не си е загубил куража, че ще оцелее… Че някой ще му се обади, че не е съвсем сам… Каквито сме всички посветили се на книжовна и духовна дейност в страната на Кирил и Методий днес.
Когато получих стиховете му скоро, се изненадах, но не много. Без да го познавам толкова лично, в 2010 беше в курса по творческо писане на издателство „Балкани“, имах спомен за оригиналните му метафори, невъзможни за откриване от мнозина… Той се отличава с това, че е с особен поглед и език, а и държи на своето. В смисъл – диалогичен е, внимателно напрегнат, бдителен в детайлите, но пропуска много думи, на които мнозина се опират като патерици. На пръв поглед увисва без опори, защото не са му нужни.
За някои може да изглежда нереален или прекалено енигматичен, неразбираем, експресивен… Може би за онези, които отдавна не са се пречиствали чрез признание на своя срам и чрез молитва към своята вяра…
„Балкани“ е марка, свързана с големи имена от българската и балканската поезия и проза. Винаги си припомням това при всяка нова книга. Сравнението е неизбежно, ако не днес, то предстои във времето. Както казват, не бързайте да издавате, пред книгата е вечността и всяка книга има своя съдба, различна от тази на автора си.
Кой е Диан Киров? Едно талантливо и упорито момче, чиято воля за творчество, воля за живот е надмогнала и личните му изпитания в лабиринта на живота, и общата апатия, и повсеместния културен упадък, и потопа на заливащата ни жълта култура. Има доказателство – неговото творчество.
Можех ли да се размина с него, бродилия да търси съмишленици през последните десет години. Онези десет години, през които е отглеждал и своя син октопод. Стиховете му на пръв поглед са алогични и хаотични, но имат най-важната спойка – те са поетични. Съдържат частица от предвечната „логика“ на тайната на Мирозданието, а тя предшества измислената много по-късно и за удобство „човешка логика“.
Една ценителка на поезията прочете „Синия октопод“ и го хареса. „Защо?“, попитах я. „Представих си синия октопод наистина!“, отговори спонтанно тя.

30 ноември 2020 г.Синият октопод

Диан Киров

Два часа сън.
Два часа младост.
През останалото време
насъсквах синия октопод
срещу спящите в корубата на двора.

И в тази синя олелия от хралупата
излизаше жена, която с октопода
се преборваше...

Настана синя тишина,
по-синя от ръцете на човек,
който е забравил името си...

Два часа сън.
Два часа младост.
Насъсквам синия си октопод
срещу малкото солено островче.
По този начин играя с него.

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication