BALKANI
   English   Български
"Словенска поезия", Ганчо Савов – превод и съставител


През дългите години на моите близки връзки със словенската литература, на изследванията ми за нея и популяризацията ѝ, често превеждах и поезия. Скоро установих, че в течение на времето са се натрупали толкова творби, та спокойно мога да ги събера в една прилична книга. Това са стихове от най-изтъкнати поети на нашето съвремие, които създават лицето на словенската лирика, очертават нейния път и сътворяват импулси за цели поколения.
Може би някои читатели ще възприемат тази книга като антология на словенската поезия. Аз обаче не смея да я нарека такава, защото в нея липсват няколко поети, които задължително трябва да бъдат представени, а пък аз не съм превеждал техни творби. Въпреки тяхната липса обаче, всеки би могъл да добие представа за съвременната словенска поезия в хода на нейното съвременно развитие и на нейното днешно състояние. А за добиване на представа за словенската поезия, на читателя ще помогне и прегледът, който съм направил.
Словенската лирика винаги ме е печелила с множеството свои достойнства. Необятността и откритостта на словенските поети са ми правили особено силно впечатление, защото тъкмо това дава възможност на всеки творец да се съобразява предимно със себе си и да изгражда свой индивидуален художествен почерк независимо на какво литературно направление е привърженик. В края на краищата това очертава и общото звучене на словенската поезия. Тя и в най-дръзките си изяви проявява една привлекателна изисканост, която винаги говори за дълбока емоционалност и висок интелект, дори във фазите на търсещите експерименти. Сложната поетична образност на най-модерните ѝ проявления предизвиква активността на читателя и го кара да се стреми по-напрегнато да стига до смисъла на посланията на поетите, предизвиква духовно пътешествие към светлината в мрака на урбанизирания и цивилизован хлад.

Ганчо Савов


Преводът е подпомогнат финансово от Агенцията за книгата на република Словения.

Словенска. Първо издание.
144 стр.
ISBN 978-619-166-026-1

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication