BALKANI
   English   Български
Слово на академик Светлин Русев при откриването на първата от 12 години самостоятелна изложба – живопис на Стоян Цанев в София, галерия “Кръг +”


Приятели и почитатели на Стоян Цанев,

За Стоян Цанев е трудно и лесно да се говори. Лесно е за тези, които го възприемат само ететически. Много красиви и вероятно верни неща могат да се кажат, ако се тръгне по тази линия. Би се получил един примамлив, но всъщност непълен образ на много сериозен художник, при когото истините започват отвъд изключителния професионализъм и артистичен вкус – там, където започва светът на неуловимото и необяснимото.
Стоян Цанев е художник, за когото няма тайни в изграждането на картината. Изтънчен и чувствителен, разбиращ строежа на картината не само в нейното пластическо богатство, но преди всичко като език на духа, с който светът на отвъдното е преведен до света на пластическото познание, а реалното е извисено до мистерията на духовно неуловимото.
Днес в тази изложба откриваме един колкото познат – толкова и непознат Стоян Цанев, който без да напуска собствената си територия открива нова обетована земя за живота на цвета и пространството, за пластическия ритъм и линията – за всички онези видими и невидими знаци на творческото съзидание, които, докоснати от виденията на художника, превръщат картината във вселена на духа.
Изкуството на Стоян Цанев в самата си същност е противопоказно на думите, на разказа на сюжетната определеност. Неговата истинска мощ и сила е тишината – онази тишина, в която духът на зараждането витае в едно иреално пространство – от изтънчената острота на бялата безкрайност до бездните на черното във всичките му смислови и пластически превъплащения. Стоян Цанев е художник – мярка и всеки, който е тръгнал към него, трябва да се съобрази с една опитност, зад която стоят трайни исторически и дълбоко лични пластически и емоционални натрупвания – мярка не само за себе си, но преди всичко за онази висока йерархия на духа, до която стигат само целунатите с любов от съдбата.
Вчера една млада журналистка, с чистотата и наивитета на добронамереното невежество, е попитала Стоян как неговото изкуство се включва в контекста на световното изкуство?! Тъжна работа! Как да й каже, че самият той е част от най-доброто световно изкуство, доколкото може изобщо да се говори, дори в относителен смисъл, за подобни неща. И то не от днес, не от времето на полуевропейската ни псевдодемкрация, а много по-рано, от началото на 70- те години на тъй наречения тоталитаризъм, когато младият график Стоян Цанев рязко се отделяше от тогавашните ни артистични представи.
Днес, когато понятията световен, европейски, изключителен, голям и т.н. до такава степен са девалвирали, че при малко медиен интерес и малко повече нахалство всяка посредственост може да получи подобен подарък – за истинския, за родения европеец Стоян Цанев остава скромното “Художник”. Художник – който знае защо е дошъл в света на изкуството, който може да постигне изкуството, което носи в себе си, а то е мощно, силно, красиво, изтънчено и дълбоко – изкуство на голям, на истински творец.
Радвам се, че в родния арт хаос това изкуство не емигрира, оцеля, живее, развива се, доказва се. Има път и пътници към него. С други думи - сериозната живопис е жива!
Благодаря ти, Стояне!

9 януари 2008 г

- - -
Допълнителна информация и репродукции от Стоян Цанев може да намерите в този сайт, раздел "Балкански художници", както и в Албум "Стоян Цанев", издателство "Балкани",2006 - публикуван в годината на неговия 60 годишен юбилей - продава се в галерия "Кръг+", книжарници "Хеликон", както и в офиса на "Балкани".
Снимка: Стоян Цанев с дъщерите си, фоторепортер Ани Петрова

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication