BALKANI
   English   Български
"Жерави в Швеция", есе от Георги Гроздев, във вариант и на шведски език в сайта на програмата, по чиято покана писателят бе в град Стрьомстад

Georgi Grozdev

Tranor i Sverige

Vi möter alltid dem som vi är förberedda att möta.
Tseslav Miloch

Ett par tranor stora, gråa och långbenta. Honan intar en orörlig pose, hanen hoppar på hennes rygg, hon niger lätt, lyfter sin stjärt, han bestiger henne. Så har artens överlevnad i tusentals år försäkrats. Äggen har dock värpts i vass bland is och snö. Honan ruvar men det är för kallt och de kommer inte att kläckas. Hon är uppoffrande med kan inget mera göra. Var mors instinkt är att beskydda sitt barn, det nyfödda - så fortsätter livet, men det är inte alltid i föräldrarnas makt. Nittio procent av de små överlever inte. Naturen försäkrar sig genom att satsa på mängden.
Det finns koder som är djupare än vad hjärnan kan tyda. Eller kanske bär de på ett mer komplicerat program som är otillgängligt för människan. Det stränga klimatet ger ingen möjlighet för ett annat liv. I Sveriges, Norges och Finlands skogar, likt de vilda delarna i Ryssland och Canada finns lodjur, björn, hjort, räv, varg, kanin och älg.
Själv stötte jag på, vid min ankomst i det vackra Strömstad, en liten rödbrun ekorre. Född under våren, kikade hon på mig från marken. När jag satte mig på huk såg jag en glimt av henne. När jag reste mig upp så flydde hon. Oerfaret krockade hon med en klunga ormbunke gjorde en kullerbytta och andades ut när hon tittade på mig högt upp från den höga furan. Hon var mindre än en knuten näve, ett rödbrunt knyte. Hennes mamma tittade säkert noga på min högresta figur. Om jag vore ljus och blåögd skulle hon ta mig för en svensk. Människorna här i Skandinavien, särskilt männen, är ovanligt storvuxna. Det syns att de är ättlingar till de gamla vikingarna. Från vikingatiden har svenskarna ärvt att tillämpa stora mått mot allt som händer i världen. Och även idag följer världen dem, och även idag talar man om dem.
I den barska nordiska naturen hade bara de starka och stora individerna chans att överleva. De små gick under på grund av brist på energi och värme. Svenskarnas gener bekräftar den här regeln inte bara i den bokstavliga meningen.


Översättning från bulgariska
Sveza Daceva
Severina Filipova

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication