BALKANI
   English   Български
Георги Гроздев, "Изчезващ вид. Срещи с майстори", "Жълт кълвач. Още срещи с майстори"


"Изчезващ вид. Срещи с майстори"
Документална илюстрована книга за Генчо Стоев, Ивайло Петров, Йордан Радичков, Вера Мутафчиева, Георги Мишев).
Българска, първо издание, 2011. Поредица „20 години „Балкани“
ISBN 978-954-9446-84-5

Разказвам за големи български писатели, оставили своя следа в съвременната българска литература и култура. Влезли вече и в учебниците. А чрез тях и за това кои сме ние – преди и сега. Кой ли се интересува днес от това? Надявам се най-напред за себе си, (а след това дано и за читателите), да открия какъв е ключът за оцеляването им във времената на „социалистическия реализъм“. Не искам и не мога да ги съдя, а да се приближа до тях с уважение и доверие. Те бяха откровени с мен до там, докъдето им е било възможно или докъдето са искали.
Георги Гроздев


"Жълт кълвач. Още срещи с майстори"
(Документална илюстрована книга за Георги Чапкънов, Христо Бойчев, Стоян Цанев, Иван Теофилов, Исак Паси, Юлия Огнянова).
Българска, първо издание, 2011. Поредица „20 години „Балкани“
ISBN 978-954-9446-94-4

...Докато пишех тези редове, видях още сутринта край прозореца ми в Борисовата градина редкия вид жълтозелен кълвач с червена шапка. (Забелязвам по-често от него брат му – черния кълвач, който е и по-разпространен.) Но жълтият тази сутрин сякаш свали шапката си и ми махна с нея.
Все по-често си мисля, че и майсторите, с които се срещам и за които пиша, приличат на него. Радостно е да ги откриеш, ала все по-трудно се появяват. Дали не са отдавна в червената книга, макар за тях да не се мисли като защитен вид?
Георги Гроздев

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication