BALKANI
   English   Български
Историята е учителка на живота, наистина - коментар на Йордан Ефтимов


Предумишлено убийство на Слободан Селенич
Опит да забравиш на Миро Гавран
Смъртта на дякона на Драги Михайловски
Коридори с огледала на Ана Бландиана
Ариостос Внимателния разказва мигове от живота и сънищата си на Янис Рицос

...Има обаче едни книги, които още с появата си внасят у нас смут и ни показват колко ограничени провинциалисти сме. Това са книгите на големите съвременни балкански писатели. Че ние сме знаели за тамплиерите повече, отколкото за сърбите, за гърците, да не говорим за македонците или румънците! А книгите, за които ще спомена с по две-три думи, са истински шедьоври, донесли огромна слава на авторите си по света.
Предумишлено убийство на Слободан Селенич бе филмиран (в него играе и Любиша Самарджич), а и пожъна невероятен успех в САЩ, където без издаден преди точно десет години. Главната героиня е студентка в съвременен Белград от началото на 1990-те, фотографка. Но действието се развива ту по време на 1990-те години, ту в навечерието на Втората световна война. Защото става дума за две любовни истории, които толкова си приличат: любовта между Йелена и един войник, хърватски сърбин, и любовта на майка й също с войник от "враговете". Онези, които са недоволни от начина, по който българските писатели тълкуват парливите моменти от своята история, тук ще открият писател, който успява да бръкне в раната, но без да морализаторства или да фалшифицира от гледна точка на съвременността. Майсторска творба, в която център е любовната драма на фона на голямата история.
Миро Гавран е най-превежданият по света съвременен хърватски писател - драматург (над 30 поставяни вече пиеси) и романист (7 романа). Опит да забравиш е за тийнейджъри.
Драги Михайловски е водещият македонски фантаст. Англицист, преподавател в Скопския университет по американска литература, Михайловски добре познава готическия роман от Хорас Уолпол до Стивън Кинг. И използва познанията си в белетристиката, където шестват легенди за съкровища, жестоки хайдуци, фатални красавици, фамилни проклятия.
Янис Рицос и Ана Бландиана са сред най-великите световни поети на XX век.
Книгите от поредицата балкански автори са и по-евтини - с оглед очаквания интерес само от страна на сериозни и интелигентни читатели. Смешно е да не знаеш нищо за онези, които са гордост на Балканите и всеки по света ги знае. А ти да си на метри от тях, а да не ги виждаш. По отношение на балканските писатели за нас често важи библейския упрек: Виждаш сламката в окото на I другия, но не и гредата в собственото си око!

Йордан Ефтимов


сп.” Книжарница”, издател ХЕЛИКОН ООД, бр.2/2006/февруари

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication