BALKANI
   English   Български
ВЪПРЕКИ - интервю на Георги Гроздев по RFIВЪПРЕКИ
Интервю на Стефан Джамбазов с Георги Гроздев бе излъчено по RFI / Радио Франс Интернасионал/ на 5 февруари 2007 от 17,30 часа. В разговор, продължил около 20 минути, беше представен албума, посветен на поета и преводача Стефан Гечев, поетичната книга “Град” на Любчо Георгиевски,сп.“Литературни Балкани” с акцент на съвременната турска литература и култура, както и двутомника лирика и драми на Иван Пейчев. Предстоящото френско издание на романа “Плячка” от Георги Гроздев и новата му документална книга “Откриването на Балканите” също бяха във фокуса на вниманието.

Ето кратки откъси от коментарите на Георги Гроздев:

- За делото на Стефан Гечев като духовен мост на Балканите:

“Гечев е бил премълчаван, забравян, натикван в ъгъла. Това, което се търси сега на пазара не е непременно стойностното. Живеем във времена на духовен и културен упадък и макар да се тупаме в гърдите, че сме в Евросъюза, Стефан Гечев е бил в Европа много - много преди нас. Той е един пример, който можем само да следваме, ако имаме сили за това. Уважението към името и делото му от неговите гръцки приятели, един от най-големите имена на гръцката култура и литература, е без прецедент в балканската културна нива.”

- За поетичната книга “Град” от Любчо Георгиевски:

“На премиерата се срещнаха и български политици, културни дейци, дипломати от различни бои и цветове, които по различни причини се разминават в пространството. И още продължават да се разминават. Една книга събра някои от тях за малко – това също беше радостно за мен, освен вниманието на българските и чужди медии, както и любопитството на читателите, които чакаха на опашка за автограф.”

- За Нобеловата реч “Куфарът на баща ми” от Орхан Памук:

“В България има и такива автори и критици, които смятат, че Орхан Памук не е голям писател, а е получил Нобеловата награда едва ли не по милост поради политически причини. Искам да попитам колко големи имена от нашата литература и култура направиха това, което направи той - отказа едни от най-големите държавни награди и ги получи по-късно в чужбина. Въпреки условността на сравнението и Стефан Гечев, и Любчо Георгиевски, и Орхан Памук са част от общ балкански духовен елит, който не принадлежи само на отделните култури. Всички те имат точно определена творческа и гражданска позиция, която не се приема с ръкопляскания от средата им. Това показва, че на Балканите има будни духовни малцинства, които не са слуги на конюнктурата и прислужници на статуквото.”


 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication