BALKANI
   English   Български
"Кучешки времена. Революцията менте - 1989", Илия Троянов, Издателство "Балкани", 2008, поредица "Заедно в различията - Думи и Хора", с подкрепата на Програма "Култура" 2007-2013 на Европейския съюз, цена 16 лв.
Преди началото

В този литературен репортаж за България не става въпрос само за България, а за един от най-бурните и завладяващи епизоди на световната история. Това, което преди години ме накара да напиша тази книга, беше митът за революцията от 1989. Той се отнася за света между Берлин и Владивосток, сферата на влияние и власт на една могъща империя. Чрез примера на България исках да разбера какво се е случило през 1989 и в последвалите я години. В изпълнените с ентусиазъм есенни дни на 1989, в които народът развяваше по улиците флагове и знамена, свещи и плакати с убеждението, че е взел хода на историята в ръцете си и няма да го продаде на безценица, бяха създадени нови понятия: пурпурната революция, нежната революция, карамфиловата революция. Французите говорят за révolution negociée, Ралф Дарендорф създаде понятието рефолюция. Казано накратко: революция без революция, или – нека добавим още едно понятие: фиктивна, нагласена, менте революция.
Много хора се чудеха на това отстъпление без бой на всемогъщата тоталитарна система; аз пък бях изненадан, че както протестиращите, така и наблюдателите вярваха, че държавните институции и обществените сили, създали гръбнака на стария режим, ще се сринат и ще оставят само горчив спомен след себе си. Че ще останат само отделни личности, индивиди с ограничена виновност, които ще се подчинят на новите закони, ще се приспособят към новото време. В действителност именно тези сили инсценираха промяната. Естествено, че те не контролираха всички събития по всяко време и трябваше постоянно да се съобразяват с интересите на победителите в Студената война – САЩ, НАТО и ЕС, – но в общи линии някогашната номенклатура, управляващата привилегирована върхушка на „комунистическата“ държава, управляваше събитията. Задачата на тази книга е да докаже това.

Илия Троянов

Съдържание:

„Другият“ път – предговор от Пенка Ангелова
Преди началото
Първият кръг
Изтласкването на реално съществуващата история

СЪЗДАВАНЕТО НА ПЛУРАЛИЗМА
Последната реч на генералния секретар
Началото на страшната приказка
Дисидентите на първия час
Ще си създадем опозиция
Превъплъщенията на един хамелеон
При такива врагове не ти трябват приятели
Свободната преса
От провинцията. Благоевград
Гладната стачка
Президент или цар?
От провинцията. Любимец
Зимата на нашето недоволство
Златният век на интелигенцията
ПИРАТИЗАЦИЯ НА ИКОНОМИКАТА
Приказка за равенството
TEXIM, или Страданията на пророка в собствения комунизъм За селяни и мошеници
Пролетарски портрети
Щедрите банкери
Кой е виновен за дълговете?
Вътрешният живот на един малък град

ДВУРЪКИЯТ БАНДИТ – ДЪРЖАВА И МАФИЯ
Мафиотизация в петилетните планове
Дяволски метаморфози
Maxwell-Connection
Кражбата на века
Частните армии
Случаят Мултигруп
Властта идва от досиетата
Благодарност
Библиография

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication