BALKANI
   English   Български
Среща с Eлена Алексиева в курса по творческо писане на изд. "Балкани"Писателското майсторство през погледа на младата белетристка

СЪБИТИЕТО

Курсът по творческо писане на издателство “Балкани”
и
Магистърският курс по творческо писане към катедра “Българска литература”

организират среща с писателката Елена Алексиева

На 20 април, 17.30 часа
в Софийския университет “Свети Климент Охридски”

(Предварително събиране на участниците в 17.15 ч. пред Университетска библиотека)


ПОВЕЧЕ

Курсът по творческо писане на издателство “Балкани”, воден от писателя и издателя Георги Гроздев, започна през 2009 след Конкурса за кратък разказ. Записването на нова група от даровити млади автори от страната и чужбина продължава през цялата година.


Участниците

Елена Алексиева (1975) е родена в София и е завършила столичната Английска гимназия.. Автор е на две стихосбирки: "Бримка на сърцето" (1994) и "Лице на ангел-екзекутор" (1996). Следват романът-дневник "Синята стълба" (2000), издаден от ИК "Балкани", и сборникът с разкази "Читателска група 31" (2005), издаден от ИК "Колибри". От същото издателство е и най-новата й книга с разкази по библейски сюжети, "Кой?" (ноември 2006). Носител на наградата за нова българска художествена проза "Хеликон" (2006) за "Читателска група 31”. Наскоро издаде романа “Тя е тук” (2009) и сборника с разкази “Синдикатът на домашните любимци”( март 2010.)
Нейни работи са публикувани в редица периодични издания и антологии в България и чужбина.
Елена Алексиева има магистърска степен по Международни икономически отношения от УНСС София и докторска по литература. Живее в София и работи като преводач на свободна практика.


Темата

Повод за срещата е “Писателското майсторство”, която включва въпроси за личността на писателя, отношението му към думите, диалога, конфликта, образите, редакцията и преработката на текста. Както и още толкова други тайни и подробности, включително и оцеляването на младите автори в съвременната културна конюнктура.
Не на последно място изисква познаването на литературния канон и на съвременните творци. Елена Алексиева очаква питанията на младите на живо и по интернет на адрес: bg_balkani@abv.bg


ОЩЕ

Разговорите с поканените автори се документират и публикуват в сп. “Литературни Балкани” и www.balkani.eu


• Очаквайте скоро условията за Новия конкурс за кратък разказ на издателство “Балкани”. Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication