BALKANI
   English   Български
"Ентропия", Георги Гроздев


Романът на Георги Гроздев - „Ентропия”, е продължение на романите „Плячка” и „Непотребния”. Той е книга за вярата и срама. Главната героиня Нестинарката Ния търси спасение там, където другите намират гибел. Тя стъпва в Огъня, за да донесе вести от Бъдното, които никой преди това не узна. Спасението на хората не е в ентропията, която непрекъснато расте и се стреми винаги да побеждава.

Георги Гроздев е интересно явление в българския и балкански литературен пейзаж. Известен и превеждан във всички балкански страни. Той се появява след промените от 1990 г и неговата белетристика е представителна за онази нова българска проза, която е алтернативна на всеобщия комерсиален наплив от автори бързописци.

Романът „Плячка”, преведен на единайсет езика, разказва историята на един ловец по професия по прякор Хънтъра, който търси спасение в ловен резерват от издевателствата на социума сред дивите животни и природата. Оказва се напразно, резерватът също е отражение на масовата агресия и разпад в обществото. „Плячка” назовава и изобразява цяла една епоха в източните общества и е приеман като книга писана не за България, а сякаш за всяка страна, в която е превеждан. Толкова общи за Източна Европа теми има в романа. Книгата получава високи оценки от авторитетни критици от България и чужбина.

Романът „Непотребния”, преведен на немски, продължава темите на „Плячка”, но основният персонаж е образът на духовния човек, който се оказва не само плячка в новите постсоциалистически времена, но и абсолютно непотребен. Боян Непотребния, чийто син е убит от злите сили, свързани с непреодоляното минало, се превръща във Вълк. С това той напомня превъплащението на първия български поет от преди хиляда години на име Боян Магьосника. Новият материален шовинизъм обезмисля всеки порив за истина, справедливост и красота. Романът изразява страховете на българското и на източните общества в началото на ХХI век от бъдеще без идеали и без любов. Книгата предизвиква оживено обсъждане от авторитетни професори по литература от България и чужбина. Снабдена е с предговор на авторитетен наблюдател от известен австрийски вестник.

"Български книжици"

http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=36939

-------------------------------------------------------

Това е продължение на романите „Плячка” и „Непотребния” – очевиден знак за епическата амбиция на Георги Гроздев, който се изкушава да разкаже същностната история на т. нар. български преход. Този път метафизическият контрапункт на бездарното всекидневие, на „ ентропията” е въвеждането в сюжета на главната героиня – нестинарката Ния. В такова митическо двусмислие между Тук и Отвъд се разиграват сцени с персонажи от литературния, политическия, криминалния и прочее живот. Без милост.
Стил, който разчита на публицистичните остри щрихи, на есеистичните отклонения, понякога оголва намеренията и мислите на героите. Някак сдържани изречения, стегнати, аскетични, отекващи като сухи изстрели, с които авторът разсича възли от конфликти и ги завързва отново, без да дава лесни решения. Проза, която оставя читателя да решава сам.

В.”Литературен вестник”, 26 .11.-2.12.2014, рубрика „Витрина”


-------------------------------------------------------

Българска.
Първо издание, 2014.
200 стр. Формат 130/200 мм.
ISBN 978-619-166-021-6

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication