BALKANI
   English   Български
Мостове и в двете посоки - издателство "Балкани" в Комотини и Кърджали преди отварянето на прохода Маказа

Издателите Женя и Георги Гроздеви гостуваха от 10 до 13 октомври на гръцкия писател Христос Хартомацидис в Комотини, но посетиха и други селища от Драма до Александропулис. Хартомацидис е талантлив поет, писател и преводач, автор на интересния роман "Китарист в таверна" от поредицата "Нова балканска поезия и проза". Любопитството ги отведе и в село Марония на брега на Бяло море, свързано с името на капитан Петко войвода, където се поклониха в постоянно отворения за пътници и местни жители параклис "Свети Георги".
Издателите имаха интересни срещи и в Кърджали на 19 и 20 октомври с участници от петата поред Балканската писателска среща, на която македонският поет акад. Никола Клюсев получи отличието "Орфеева лира".
Георги Гроздев запозна участниците във форума с най-новите издания на списание "Литературни Балкани" и престижната поредица "Балканска Библиотека", които бяха четени и търсени с голям интерес. Той говори за отговорността на балканските културни елити, които не спекулират с миналото, не насаждат омраза към съседите и за които Словото и висшите духовни ценности са вътрешна потребност.
Издателство "Балкани" дари книги и списания на регионална библиотека "Никола Вапцаров" и читалище "Юмер Лютви", които бяха приети с благодарност.А в китното село Дъждовница балканските писатели опитаха вкусни ястия от турската национална кухня и присъстваха на интересен рецитал на млади хора от арт клуб "Кръг".
Повече подробности в следващия бр.14 на сп."Литературни Балкани".

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication