BALKANI
   English   Български
Близки и интелектуалици отбелязаха 90 г от рождението на Радой Ралин

Без фанфари, без държавно участие и почти без медийно присъствие, но с много любов и преклонение близките на един от най-големите български сатирици Радой Ралин и интелектуалци от различни поколения отбелязаха днес 90-годишнина от рождението му.
Юбилеят беше избран за премиерата на книгата „Вървя си по пътя” – интервюта с именития творец. „Те бяха подбрани от самия Радой Ралин още приживе”, разказа Георги Гроздев, стопанин-редактор на издателство „Балкани”. По думите му това е единствената книга от Радой Ралин и за Радой Ралин – един автопортрет на писателят и на времето.
Литературният критик Вихрен Чернокожев отбеляза, че „Вървя по пътя е територия на Ралиновата донкихотовски отстоявана лична свобода на мненията и съмненията. „Интервютата разгръщат житейския и творчески роман на Радой Ралин от най-разнообразни гледни точки, чеяртаят интелектуалните болки на ума”, отбеляза Чернокожев.
Според него в книгата е събрана емоционалната биография не само на Ралиновото творчество, но и на българската литература и култура през повече от половин век. „Демокрация без култура е нула”, припомни литературният критик една от епиграмите на твореца.
Георги Чапкънов, който е автор на паметника на Радой Ралин, който предстои да бъде открит до Софийския университет „Св. Климент Охридски”, си спомни приятелството с големия писател. „Обичах го много и отсъствието му е непрежалима загуба за нас като общество. Той е един от най-автентичните хора, които съм срещал – неподражаем, изключителен”, каза скулпторът.

По-малкия син на Радой Ралин Стефан Стоянов от името и на брат си Кин Стоянов изненада аудиторията с изключително мили жестове към най-близките до писателя приятели, подарявайки им от името на семейството символични предмети на сатирика.
„В живота на Радой има три жени, за които се знае малко. Първата е чернооката Мария, която е баба му, тя е арменка. Втората жена е дойка, която го е гледала в Сливен като осиновено от Ямбол дете – тя е еврейка. Третата жена е една изключително вярваща жена – Иванка Динева, майката на поета Гален Ганев. Затова на Гален подаряваме клавиша с буквата Л от пишещата машина на Ралин, с която той е писал толкова пъти думата любов”, заяви Стефан Стоянов.
Георги Чапкънов, писателката Рада Александрова, президентът Желю Желев, Йордан Василев, Вихрен Чернокожев получиха също символични подаръци, които да им напомнят близостта с писателя.
„Всички носят Радой в себе си. Той беше най-силната и най-автентичната личност в моя живот”, сподели Рада Александрова. По думите му той е емблема за културата на ХХ век.
„С Радой бяхме приятели близо 40 години и той ме подкрепяше в трудните моменти. Радой беше честта и съвестта на България в продължение на четири десетилетия. По-честен, по-достоен, по-състрадателен човек не познавам”, посочи Желю Желев.
Сред уважилите премиерата и годишнината бяха писателят Димитър Бочев, съпругът на Блага Димитрова Йордан Василев, художникът Иван Газдов, председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов и членът на комисията Екатерина Бончева, Меглена Кунева, зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и други.

Автор: Христо Христов

източник: Държавна сигурност.com

 Книгите на издателство БАЛКАНИ може да закупите тук.

:: нагоре :: назад :: начало :: 
(c) 2002-2024 BALKANI, created by ABC Design & Communication